+36 26 310 684
ildiko.katai.popai@gmail.com

POPAI Magyarország Egyesület

Popai_Student_Design_Award_slider_2024-v2
Popai_gratulalunk_2023_3
Popai_gratulalunk_2023_2b
popai_jelentkezesi_lap_slider_01

Ismét magyar győzelmet ünnepel a POPAI

Rendhagyó módon online rendezte meg ünnepélyes díjkiosztóját a Shop! szervezet. Június 25-én, szó szerint nemzetközi rivaldafény övezte a rangos eseményt. A POPAI és Shop! tagszervezetek lokális POP versenyeinek győztesei között zajló viadal, a Shop! Global Awards a POP szakma  „Oscar”-jának számít, ezért is nagy elismerés, hogy  a 18 világbajnoki elismerésből egy Magyarországra kerül.

A Shop! Global Awards díjátadón idén 18 kategóriában hirdettek győztest, köztük a második alkalommal szereplő Student Design Awards kategóriában is, melynek győztese ismét egy magyar hallgató lett. A Zewa Szélkerék elnevezésű pályamunkát és annak tervezőjét Rajkai Boldizsárt, a BME harmadéves, alapszakos terméktervező hallgatóját  ünnepelheti a POPAI Magyarország és a hazai POP szakma.

staccato

Staccato szélkerékre, displayre

rajkai-boldizsarRajkai Boldizsárt az erdőben táborozva érte el a szenzációs hír, hogy ő lett a Student Design kategória idei világbajnoka.

-Le vagyok sokkolva, el sem hiszem. Számomra most igazolódott be, hogy érdemes volt azt a sok munkát befektetni – mondja.

Pályázati anyagában részletezte is Boldizsár, hogy kérdőíves piackutatással alapozta meg terveit. Kíváncsi volt, mi az emberek véleménye a displaykről. Lesújtó válaszokat kapott, a vásárlók a boltokból kilépve már nem is emlékeztek az eladáshelyi eszközökre és úgy gondolták, hogy az elsődleges polchelyről vették le a termékeket. Meg akarta változtatni ezt a hozzáállást, ezért igazán figyelemfelkeltő megoldásra törekedett.

A statikus eladótérbe egy különleges mozgást álmodott meg, amit a display-koronára helyezett el. A szélkerékre emlékeztető forgórész lapátjain a briefben szereplő új Zewa Quick Pack konyhai törlőkendő hatféle különböző mintájú csomagját helyezte el, szövegesen egy-egy szóval utalva a felhasználás lehetséges helyszínére, hogy a választást megkönnyítse. A kereket mozgásérzékelővel látta el, így az a vevő közeledtével mozgásba lendül. De nem egyenletes forgással, hanem szaggatottan (staccato): forog-megáll-forog-megáll konstrukcióval, ami még jobban magára vonzza a tekintetet. A vásárlók közelebb lépnek, így már a terméket, a kommunikációt is észreveszik, így a termékelőnyöket is könnyen megérthetik.

A Zewa Szélkerék display videóból is látható, hogy a display test gömbölyített formáival a női főbevásárlókat célozza meg. A polcok enyhén kiállnak, hogy még jobban kiemeljék és közelebb vigyék a Zewa konyhai törlőket a potenciális célcsoporthoz.

staccato-2

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy azért választotta a BME ipari termék- és formatervező mérnök szakát, mert olyan dolgokat szeretne létrehozni, amelyek megkönnyítik az emberek életét és munkáját.

-Fantasztikus élmény és lehetőség egyetemistaként egy igazi piaci helyzetbe kerülni, megrendelői brief alapján, ötletelni és tervezni. Az külön öröm, hogy rögtön az első ilyen típusú tervem nemzetközi elismerésben részesült – hangsúlyozza Rajkai Boldizsár.

A díj átadására szeptemberben kerül sor ünnepélyes keretek között, a POPAI Magyarország szervezésében.

Díjátadó Ceremónia

A gála műsorvezetője Tom Sullivan Chicagoból, Melissa Gonzalez pedig embernagyságú képernyőn  New Yorkból jelentkezett élőben. A közel 200 virtuális egybegyűltet a Shop! szervezet elnöke Todd Dittman köszöntötte a chicagoi stúdióból, ahol egy kétszemélyes zenekar szolgáltatta a győzteseket felvezető zenét.

chicago-studio

Először a Global Awards bajnokokat mutatták be videón, ahol a magyar pályamunka is helyet kapott. Ezután a helyi POP verseny, az OMA bronz, ezüst és aranyérmesei következtek. Kihirdették az OMA Év Displaye címet, a Budget és a Creative Awards győzteseit. Az Év Boltberendezése és az Év Boltja elismerés nyertesei is bemutatásra kerültek.

performers

A programot neves előadók élő bejelentkezése színesítette. Amszterdamból Janieck két dalt is énekelt, de szerepelt a Voice 2019 győztese Jake Hoot és a szupersztár Josh Mirenda valamint egy testvérpár Theo és Brenna saját szerzeménye is elhangzott.

A zárszóban az est házigazdái megköszönték a közreműködők, zsűritagok és szponzorok támogatását és meghirdették az amerikai helyi POP verseny következő fordulóját is.